Si Shan 2019

Jeden z největších pokladů naší nabídky, vrchol mnoha let cestování do Yunnanu a studia Pueru.

Původ

Si Shan aneb „Čtyři pohoří“ je set čtyř čajových koláčů (nástupce Wu Shan 2018) ze starých stromů čtyř slavných čajových hor Yiwu, Manzhuan, Mangzhi a Yibang, které jsou spolu s oblastí Gedeng a Youle známé jako „Six famous tea mountains“. Pro jedinečnou chuť místních starostromových čajů jde o jednu z nejvíce ceněných produkčních oblastí Sheng Pueru.

Zpracování

 Lístkům, ze kterých je Si Shan sestaven, se věnuje maximální péče od výběru jednotlivých starých stromů, přes pečlivou jarní sklizeň a zpracování až po lisování. Protože všechny čtyři čaje zpracovávají stejné zkušené a citlivé ruce, máte možnost ochutnat osobité charaktery jednotlivých pohoří v té nejkrystaličtější podobě.

Chuť a vůně

Chuťově jsou všechny hory čisté, hebké, plné a hluboké. Aromaticky, v ústech a v těle, se projevují různě podle typického charakteru pohoří.

 

Balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
21 000 Kč 1 600 Kč 3 000 Kč od 1 600 Kč
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Stromy a farmáři

 

Protože všechny čtyři čaje zpracovávají stejné zkušené a citlivé ruce, máte možnost ochutnat osobité charaktery jednotlivých pohoří v té nejkrystaličtější podobě. Lístkům, ze kterých je Sishan sestaven, se věnuje maximální péče od výběru jednotlivých starých stromů, přes pečlivou jarní sklizeň a zpracování až po lisování. Všechny čtyři čaje zpracovává stejný výrobce, pan Gao Fei [kao fej] s paní Xiao Luo [siao luo]. Bydlí v Manzhuanu, kde mají vlastní starostromové zahrady i dílnu na zpracování maocha [maočchá] čili surového čaje, který se poté lisuje do koláčů. Z ostatních pohoří vykupují čerstvé čajové lístky, které sváží do své dílny a vlastnoručně zpracovávají. Sishan je sestaven z čajů nejvyšší kvality, tzv. „výběrové Gushu“, tedy pouze vzrostlé staré stromy. V roce 2017 jsem se do Manzhuanu [mandžuanu] vydal a měl možnost strávit několik dní při jarní sklizni a zpracování. Už s východem slunce jsme vyráželi pro čerstvé lístky do vedlejších hor Mangzhi [mangdži]. Cesta trvala dvě hodiny terénním autem po klikatých horských silničkách. Celý den jsme pak strávili se sběrači v čajovém lese, kde pan Gao pečlivě dohlížel na sklizeň a vybíral ty nejlepší stromy. Vpodvečer, po skončení sklizně, vystlal kufr jeepu obrovskými palmovými listy a naložil celodenní sklizeň. Se západem slunce nad zelenými vrcholky jsme vyrazili na cestu zpět. Hned jak jsme zaparkovali v dílně, vyložili jsme lístky na velká bambusová plata k zavadání. Po vydatné yunnanské večeři nastal čas rozdělat oheň pod velkými woky na pražení čaje a dlouhé, pečlivé mazlení s lístky, které trvalo dlouho do noci.

 

Producent slavných hor

 

Za kompozicí čajů z šesti slavných do jednoho setu stojí náš dlouholetý přítel, učitel a dodavatel „moderních“ Sheng Puerů, Dageng Chen [tákeng čchen]. Wushan 2018 a Sishan 2019 je jednoduše jeho splněný sen, vytvořený především pro vlastní potřebu, z radosti a obdivu ke kouzlu starostromových čajů. Dageng se zaměřuje na čerstvé „Single origin“, tedy nemíchané Puery a se svým nekompromisním degustačním standardem dává vyniknout právě čistému charakteru jednotlivých pohoří a starých stromů. Degustačních setů vyprodukuje jen několik desítek kilo ročně. Některé roky nevznikne vůbec, protože ne vždy je kvalita sklizně dostatečná a ročník 2019 byl zatím posledním. Většina se rozprodá v malém okruhu přátel anebo zůstane v archivu producenta, proto si velmi vážíme toho, že několik tongů přistálo u nás a můžeme Vám tento lahodný a jedinečný studijní poklad nabídnout.


 

Degustační set

 

Čaje jsou ručně kamenem lisované do 250g koláčů přímo v Manzhuanu. Čtyři koláče ze čtyř pohoří jsou tradičně baleny do bambusového tongu. Kompletní set tedy obsahuje 1 kg špičkového čaje vhodného k archivaci. Rádi bychom Si Shan nabídli i širšímu publiku, a tak si můžete objednat i menší degustační set, ve kterém najdete každý z 4 čaje v balení po 15 anebo 30 gramech.

 

Kategorie: 茶 Čaj